irie’nin anlamını aramızda bilmeyen kaldı mı? Biz yine de tekrarlayalım :) irie, “Kişinin mevcut haliyle mutlu ve kendiyle tamamen barışık olması.” anlamına geliyor ve bunun önemi kendimize tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Kendimizle tamamen barışık olma yolunda ruhumuzu, zihnimizi ve bedenimizi dinlememiz gerekiyor ve bunun için de onların dilinden konuşmamız gerekiyor :) Bugün kendi bedenimizin, anatomimizin dilini işleyeceğiz!
Biz irie’de her gün menstrüasyon hakkında konuşuyoruz çünkü bu konunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Küçük bir soru! Acaba bedenimizde her ay adet görmekten daha fazlası olduğunu biliyor muydunuz? Aslında bedenimiz her daim bir menstrual döngü içerisindedir. Bu döngü belirli fazlardan oluşur ve neye ihtiyacımız olduğunu anlayabilmemiz için bu fazlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmamızın iyi olabileceğini düşündük! 😊
Menstrual döngü (Siklus) 4 fazdan oluşur:
1) Menstrual Faz (Regl)
2) Foliküler Faz (Yumurtalama Öncesi)
3) Ovülasyon Fazı (Yumurtalama Dönemi)
4) Luteal Faz (Yumurtlama sonrası / Regl öncesi)
Bu fazların her biri bedenimiz için benzersiz bir rol ve öneme sahiptir. Nasıl hissettiğimiz bu süreçte şiddetli değişimlere uğrayabilir, bu çok olağan bir durum çünkü her fazda hormon seviyelerimiz değişiyor 😊 Bedenimiz bize neye ihtiyacımız olduğunu anlatmaya çalışıyor, yalnızca bu!
Hatdi biraz detaya inelim ve bedenimize kulak verelim!
Sanırım en tanıdık bu olsa gerek. Birinci faz, evet evet, regl 😊 Menstrual kanamanın olduğu günlerdeki fazdır. Anatomik yapımıza bağlı olarak ortalama bir regl dönemi genelde 3-7 gün arası sürmektedir. Bu faz boyunca aşağıdaki gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz:
● Yorgunluk
● Mide Krampları
● Ruh Halinde Ani Değişiklikler
● Meme Hassasiyeti
● Şişkinlik
● Uyku Zorluğu
Bu semptomlar anormal değildir. Aslında bedenimiz bizlere sadece dinlememiz ve rahatlamamız gerektiğini anlatmaya çalışıyor. irie ise size bu faz süresince mümkün olan en rahat hayatı sunabilmek için var. irie menstrual kap ile 12 saate kadar özgürce hareket edebilirsiniz! Eğer daha önce hiç menstrual kap kullanmadıysanız ve vajinal doğum yapmadıysanız Small boy, 30 yaşından büyükseniz ya da vajinal doğum yaptıysanız Regular boy irie menstrual kap ile çok rahat edeceksiniz!
Eveet, geldik bu fazların belki de en güzel olanına. Foliküler faz! Regl dönemimiz sona erdi ve enerjimiz geri geldi, kendimizi çok iyi hissediyoruz. 🥳 Büyük ihtimalle bedeninde şu değişiklikleri gözlemleyebilirsin:
● Duygu ve hisler stabilize olmaya başlar
● Konsantrasyon seviyesi artar
● Daha sosyal bile hissedilebilir
Tenise gidiyorsunuz, bisikletinizle sahilde geziyorsunuz ya da yeni bir spor salonuna yazıldınız. Her ne yapıyorsanız kendinizi tamamen verebiliyorsunuz değil mi? Bize de sorarsanız bu faz en keyiflisi. 🤭
Üçüncü fazımıza geldik. Yumurtlama fazı olarak da bilinen Ovülasyon fazı, yumurtaların yumurtalıklardan atılmaya başladığı dönemdir. Yumurtalar yumurta kanalından (fallopi tüpü) geçerek döllenmeye hazırlanır. Bu faz menstrual döngünün en kısa dönemidir ve genelde 1-3 gün arası sürmektedir. Tıpkı Foliküler fazda olduğu gibi bu fazda da enerji yüksek ve keyifler yerindedir. Ovülasyon fazında aşağıdaki semptomlar oluşabilir:
● Hafif lekelenme
● Vajinal akıntıda kıvam yoğunlaşması
● Yumurtlama Sancısı
Ve son fazımız olan Luteal faza geldik. Bu faz süresince bedenimiz regl olmak yani birinci faza dönmek için hazırlık içerisine girer. Genelde 11-18 gün arası sürer. Luteal fazı boyunca yaygın olarak aşağıdaki semptomlar görülebilir:
● Ruh Halinde Anlık Değişimler
● Baş Ağrısı
● Yorgunluk
● Sırt Ağrısı
● Sivilcelenme
● Enerji Düşüklüğü
Bu faz boyunca hormonlarımız yüksek seviyede olan östrojenden progesteron artışına geçer. Progesteron hormonu, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasını sağlamak amacıyla salgılanan bir hormondur. Hormonlarımızda olan bu değişiklik genelde PMS(Premenstrual Syndrome- Menstrüasyon Öncesi Sendromu) ile ilişkili semptomlara sebebiyet verebilir. PMS doğal bir durumdur ve regl olan hemen her birey bunu yaşar. Aslında PMS ile bedenimiz bizlere regl olmaya hazırlandığını söylemeye çalışıyor.
Bu makalenin içeriği genel bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır. Verilen bilgiler tıbbi tavsiye olarak sunulmaz ve doktorunuza danışmanın yerine geçmez. Hastalıkların kesin tanı ve tedavisinin yapılması, ayrıntılı klinik muayene gerçekleşmeden mümkün değildir. Her bireyin rahatsızlığının tedavisinin özgün olduğu unutulmamalıdır. Herhangi bir jinekolojik/tıbbi endişeniz veya rahatsızlığınız varsa, lütfen doktorunuza danışın.