Ruhsal Denge ve Duygusal Yüklerimiz

Ruhsal Denge ve Duygusal Yüklerimiz

Modern yaşamla birlikte ön plana çıkan bireysellik, kişileri, kendi iç dünyalarını keşfetmeye yöneltiyor. Bununla beraber, günlük yaşamda karşılaşılan iletişim sorunlarının, okul ve iş yoğunluklarının, geçmişe takılıp kalmanın veya geleceğe yönelik kaygıların yarattığı stresle başa çıkmak, bireyler için ciddi bir mesele haline gelmiş durumda.

Duygusal yükler, bireyin ruhsal dengesini korumasında önemli bir engel oluşturuyor. Duygusal yüklerden arınmak, kişilerin stresle başa çıkmalarının önünü açarak, huzursuzluklara direnmeyi kolaylaştırıyor.

Duygusal yük nedir?

Duygusal yük, kişinin geçmişte veya şu anda yaşadığı olumsuz duygular, düşünceler ve anıların bütününü kapsayan bir olgudur. Bu duygular üzüntü, öfke, korku, suçluluk, utanç ve kıskançlık gibi duygular olabilir.

Duygusal yük, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını olumsuz etkileyen bir unsurdur. Olumsuz duygular, bireyin stres seviyesini artırabilir, uyku kalitesini bozabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Duygusal yük, kişinin ilişkilerini, iş performansını ve genel yaşam kalitesini de etkileyebilir.

Duygusal yüklerden arınmak ne demektir?

Duygusal yüklerden arınmak, kişinin yaşam kalitesini düşüren olumsuz duygu ve düşüncelerinden kurtularak kendini daha iyi hissetmesi, daha olumlu düşünmesi ve daha tatmin edici bir yaşam sürmeye başlaması anlamına gelir.

Duygusal yüklerden arınma, bir süreçtir ve zaman alır. Bu süreçte, kişinin kendi duygularını ve düşüncelerini fark etmesi, bu duygulara ve düşüncelere neden olan faktörleri anlaması ve bu faktörleri değiştirmeye çalışması gerekir.

Duygusal yüklerden arınmada izlenebilecek bazı yöntemler şunlardır:

  • Duyguları ve düşünceleri fark etmek: Olumsuz duyguları ve düşünceleri tespit etmek, bu duygulara ve düşüncelere neden olan faktörleri anlamanıza yardımcı olabilir.
  • Olumsuz duygu ve düşüncelere neden olan faktörleri anlamak: Bu faktörleri anladıktan sonra, bunları değiştirmeye çalışabilirsiniz.
  • Duygu ve düşünceleri ifade etmek: Olumsuz duyguları ve düşünceleri bastırmak yerine, bunları ifade etmek, bu duygulardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  • Destek almak: Duygusal yüklerden arınma sürecinin en önemli bileşeni bir uzmanın desteğini alarak ilerlemektir. Bu süreçte, bir terapist veya danışmandan destek almak sürecin en sağlıklı şekilde ilerlemesini sağlar.

Duygusal yüklerden arınmak, kişinin ruh sağlığını iyileştirmesine yardımcı olur. Bu, kişinin stresle başa çıkma becerisini artırarak, depresyon ve anksiyete riskini azaltır ve daha mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmesinde önemli bir rol oynar.

Duygusal yüklerden arınmaya yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

  • Kendinizi yargılamaktan vazgeçin. Hayat çok yönlü ve dinamik bir yapıdır. İniş ve çıkışlarıyla bir bütündür. Olumlu deneyimlerin yanında olumsuz deneyimleri de insanoğluna aynı şekilde sunar. Bireyin yaşadığı olumlu ve olumsuz tüm deneyimlerin karşısında yalnızca saf iyilik ve neşeden ibaret duygu ve düşüncelere sahip olabileceğine inanmak, kuşkusuz gerçekdışı olacaktır. Hayatın tüm iniş çıkışları, bireyin duygu çeşitliliğini de beraberinde getirir ve kişi, kendi duygularını bir bütün olarak kabul etmelidir. Bir durum karşısında yaşadığı olumsuz duygular nedeniyle kendini yargılamak yerine, duygunun sağlıklı şekilde yaşanmasına alan tanımalıdır. Aksi halde bastırılan duyguların yarattığı sıkışma, olumsuz duyguları istenmeyen sonuçlar doğuracak şekilde olumsuz davranışlara çevirebilir. Duygular –olumsuz duygular bile- insanlar tarafından doğal olarak yaşanmaktadır. Örneğin üzüntü, mutluluk kadar var olan bir duygudur ve farklı nedenlerden dolayı üzülmeyi kendine yakıştıramayan kişiler, duygularını sağlıklı şekilde yaşayamadıkları için strese girdiklerinde bu üzüntü, yerini kontrolsüz öfkeli davranışlara bırakabilmektedir. Dolayısıyla, bireyin tüm duygularıyla birlikte kendini yargılamadan değerlendirmesi, ruhsal dengeyi sağlayan en önemli unsurlardan biridir.
  • İyileştirici alışkanlıklar geliştirin. Meditasyon, yoga, doğada vakit geçirme gibi iyileştirici alışkanlıklar, duygusal yüklerden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  • İyi bir destek sistemi oluşturun. Sevdiklerinizle vakit geçirmek, alacağınız profesyonel desteğin yanında, yakınlarınızdan duygusal destek almak, duygusal yüklerinizden kurtulmanızda önemli rol oynar.

Duygusal yüklerden arınmak, zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte, kişi olumsuz duygularla yüzleşmek zorunda kalabilir. Bu, kişi için zorlayıcı ve acı verici olabilir. Ancak, bu zorlukların üstesinden gelmek, kişinin daha mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır. Hatırlanması gereken en önemli şeylerden biri, kısa vadelerde büyük sonuçlar almak gibi gerçekdışı beklentilerden korunmaktır.

Duygusal yüklerden arınma, bir yolculuktur. Bu yolculukta sabırlı ve kararlı olun.

Ruhsal dengenizi korumaya çalışırken, bir de regl dönemlerinin sızıntı, koku, tahriş gibi sıkıntıları ile uğraşmayın diye, irie menstrüel kap ve tamamlayıcı ürünleri sizlere sunuyoruz. Siz rahatça duygusal yolculuğunuza odaklanın. Biz, irie olarak, menstrüel sağlık ürünlerimizle regl dönemlerinizi kolaylaştırmak için buradayız.

Her şey, yolculuğunuzun sonunda irie* hissetmeniz için.

* irie [sıfat]: kişinin mevcut haliyle mutlu ve kendiyle tamamen barışık olması.

Image Credit: Marius Sperlich, “Emotional Baggage” , 2022